hawis.blogg.se

TJÄÄÄÄÄÄÄNA!!!!!!!!!

SO jordbävningar 15 November 2013

En jordbävning kommer till när det är två plattor som rör sig mot varandra, ifrån varandra eller bredvid varandra. Det finns två olika sorters jorbävningar den ena är när det bara är ett litet skalv och då så har plattorna precis möts men glider ifrån varandra direkt. Den andra är stor jordbävning och då så har plattorna möts och har suttit ihop en längre tid och sedan särar på sig och då så blir det en större jordbävning.
 
En jordbävning som ägde rum 12 oktober 2013 utanför kreta är ett exempel på jordbävningar i år. Just där jordbävningen inträffade är det så att den afrikanska plattan är under den europenska plattan och alla som befann sig på kreta kunde känna av jorbävningen. Just den här jordbävningen pågick i en minut och inga personer kom till skada och det blev ingenting som rasade. Personer på ön har bara berättat att dom kände gung och vågor stänkte upp mot poolkanten men att ingen kom till skada. Dom på kreta hade tur att det inte var en sån jättestor jordbävning för att då så kunde det ha gått mycket värre. 
 
Om det skulle ha varit en större jordbävning som på den här bilden från filippinerna så kunde det gått riktigt illa som t.ex att många skulle ha blivit skadade eller dödade av saker som skulle rasat och/eller så skulle man inte få hjälp och det skulle bli brist på mat och vatten. I olika länder så kan det få olika konsekvenser om det blir en jordbävning som t.ex i ett i-land som t.ex USA så har man en massa verktyg som kan se när det blir jordbävning och då så har man pengrana till att kunna t.ex evakuera människorna som kan bli drabade medan ett u-land som inte har sådan ekonomi inte kan hjälpa folk att evakuera eller hjälpa dom att få mat och vatten eller nånting och det ökar ju så klart dödsiffran med en massa om inte folk får hjälp av sitt land. Om man tänker sig att en jordbävning har drabbat en så får man också tänka att vägar kommer att vara förstörda så att man kan inte åka med bil eller ambulans, polis eller brandkår kommer inte fram ditt dom måste, det måste vara hemskt. Dom som blir drabbade måste ju få hjälp och då så tycker jag att man kan få hjälp från andra länder som t.ex Sverige och då så kan sverige skicka pengar och en massa specialstyrkorsom kan hjälpa dom som har blivit drabbade.
 
 
 
//Chris
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: